sábado, 14 de octubre de 2017

SETMANA FESTIVA

Hola bloggers!

En esta setmana hem tingut diversos festius que cal destacar, com son: el 9 d’Octubre, gran día de la Comunitat Valencian i el 12 d’Octubre, día de l’Hispanitat. A continuación vos anem a comptar un poc de la seua història i que actes representatius es produïxen en elles.



El 9 d'Octubre es celebra el Dia de la Comunitat Valenciana. Es commemora la data en què Jaume I el Conqueridor va entrar oficialment en la ciutat de València l'any 1238. Va finalitzar el domini del rei àrab Abul Djumayl Zayyan. Era el dia de Sant Donís. En l'actualitat el 9 d’Octubre és un dia festiu en tota la Comunitat Valenciana, que es celebra amb major repercussió en la ciutat de València en plena tardor.



Programa d'Actes
Els actes del Dia de la Comunitat Valenciana comencen els dies previs, en els que València està repleta de música, pólvora, i entrada de moros i cristians, entre molts altres homenatges a la senyera valenciana i al Rei Jaume I.
Visitar el Palau de la Generalitat és una altra de les cites obligades de 2017. El Palau obri les seues portes de l'1 al 9 d'octubre perquè els valencians i valencianes ho descobrim per dins. Però no sols el Palau de la Gen: la iniciativa 9 palaus per al 9 d’Octubre ens deixarà aguaitar a nou edificis de la ciutat que romanen ocults als valencians la resta de l'any. Finalment, acudir al concert commemoratiu del 9 d’Octubre en el Palau de la Música, on en ell podràs escoltar en viu l'Himne de la Comunitat Valenciana.
La Senyera
Uns dies abans del 9 d'octubre, els musulmans de València, van estendre la senyal del rei (La Senyera) sobre les muralles de València en senyal de rendició. La Senyera és la bandera de la Comunitat Valenciana. La Senyera és la gran protagonista del 9 d'octubre, i és que el dia anterior, el 8 d'octubre, sol estar exposada durant tot el dia en el Saló de Vidre de l'Ajuntament de València. Eixe mateix dia a les 18:00h, 18:30h i 19:00h la Coral Polifònica de València interpreta el Cant a la Senyera en el mateix saló, junt amb la bandera. El 9 d'octubre té lloc la processó cívica que recentment s'ha declarat Bé d'Interés Cultural Immaterial. Esta processó s'inicia amb el solemne descens de la Reial Senyera des del balcó de l'Ajuntament, per a posteriorment recórrer els principals carrers del centre de València en direcció a la Plaça Alfons el Magnànim. Allí s'homenatja a l'estàtua eqüestre de Jaume I amb una ofrena floral iel cant de l'Himne de València. Després es torna a la Plaça de l'Ajuntament i la Senyera s'hissa al so de l'himne, es disparen les salves d'honor i torna a ser custodiada en l'Arxiu Històric Municipal.


La Mocadorà
El 9 d'Octubre se celebra el Dia de la Mocadorà. Es tracta del dia dels enamorats de València i és costum que els hòmens regalen a les dones un mocador, amb forma de fardell, tancat amb un nuc o amb un anell i que dins es troben els típics dolços de massapà. Cada any, les pastisseries de València preparen milers de figuretes de massapà, amb enginy i tradició. El Gremi de Mestres Confiters de València celebra el Concurs Sant Donís que premia a les millors pastisseries agremiades.


Festival de Pirotecnia 9 d’Octubre
És tradició que cada any, la nit del 8 al 9 d'octubre a les 00:00h se celebre un castell de focs artificials en l'antic llit del riu Túria. És el Festival de Pirotècnia, entre el Pont de l'Exposició i el Pont de les Flores, i en 2017 no ha faltat este gran espectacle de llums i pólvora. La pólvora també està present a València el divendres 9 d'octubre en la Mascletà que se celebra en la Plaça de l'Ajuntament al finalitzar la processó cívica i l'ofrena floral a Jaume I.


Entrada Mora y Cristiana
L'últim acte oficial del 9 d'Octubre és l'Entrada Mora i Cristiana, que sol celebrar-se a partir de les 17:00h amb el tret d'eixida en El Carrer de La Paz. En esta entrada es podran veure esquadres mores i cristianes, a més de ballets i ostentacions, i en total participen unes 1.850 persones sumant a festeros/as, portadors, ballarines i la resta de. Un espectacle digne de la clausura a un dia molt especial per als valencians i valencianes Per si açò fora poc, un Mercat Medieval a València, que es va situar en les Torres de Serrans amb multitud de parades i activitats. Gastronomia, teatre de carrer, música itinerant, artesania, demostració d'oficis i molt més.




_________________________________________________________________________________




El Dia Nacional d'Espanya, també conegut com a Dia de la Hispanitat, se celebra cada any el 12 d'Octubre i està regulat per la Llei 18/1987 com a Festa Nacional. L'efemèride commemora el dia que Cristobal Colón va xafar Amèrica en 1492, la qual cosa va significar la connexió entre el món conegut fins al moment i el "nou món". I des de 2014, també es commemora el Dia de la llengua espanyola, després que l'Organització de Nacions Unides (ONU) així ho establira com un element més d'unió i consolidació del món hispànic. El "descobriment" d'Amèrica per Colón no va ser considerat com a tal en un primer moment, ja que el mariner mai va ser conscient d'haver arribat a un "nou continent" i sí L'Índia, motiu pel qual els natius americans van rebre el nom d'indis. Va ser posteriorment quan Américo Vespucci va navegar a la part sud d'Amèrica per a arribar a la conclusió que el destí de Colon va ser un altre diferent.
En concret, a Espanya la festivitat coincidix amb el Dia de la Mare de Déu del Pilar, patrona de Saragossa i d'Espanya.


Antigament este mateix dia es va denominar Dia de la Raça, tant a Espanya com en molts altres països de Llatinoamèrica, i la dita denominació es manté en llocs com Mèxic. En Argentina, per exemple, eixe dia es celebra el Dia de la Diversitat Cultural Americana; a Xile, el Dia del Descobriment de Dos Mons; en Costa Rica, el Dia de les Cultures; als Estats Units, Columbus Day; a Uruguai, Dia de les Amèriques; i a Veneçuela, Dia de la Resistència Indígena.






¡Cultura tradicional, local i turística en estes dates tan assenyalades!

No hay comentarios:

Publicar un comentario